Rektusdiastas (delade magmuskler) med bukplastik

Pris från: 59000kr

Operation av delade magmuskler (rektus diastas) inkl bukplastik från 59000 kr
inkl övernattning samt middag och frukost.

Rektusdiastas (delade magmuskler) med bukplastik

Pris från: 59000kr

Operation av delade magmuskler (rektus diastas) inkl bukplastik från 59000 kr
inkl övernattning samt middag och frukost.

Vad du kan förvänta dig

Redan första dagen märker du stor skillnad förstås. Det tar dock tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Magens nya form kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.

Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper.

En slutkontroll efter 6 – 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.

Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Här till höger kan du se ett axplock med före och efterbilder gällande rektusdiastas tillsammans med bukplastik.

rektusdiastas före Rektusdiastas efter

Rektusdiastas (delade magmuskler) med bukplastik

I samband med graviditet får vissa kvinnor rektusdiastas. Detta innebär att de raka bukmusklerna delar sig under graviditeten och sedan inte går ihop igen. Man förlorar kontakten med bukmuskulaturen och kan drabbas av värk i ryggen och andra besvärande symtom. Ibland kan intensiv riktad fysioterapi hjälpa något. Om det inte gör det kan man åtgärda tillståndet kirurgiskt.

Vid en bukplastik avlägsnas hudöverskott. Skador på bukväggen och bukmuskulaturen efter graviditet, övervikt och tidigare operationer åtgärdas. Ovanliggande mjukdelar lossas från bukväggen upp till bröstkorgen och navelstjälken frikopplas från huden. Muskelväggens anatomi återställs, svagheter och bråck repareras och huden sträcks så att hängande överskott kan avlägsnas.

Varför bukplastik?
Efter en kraftig viktnedgång eller graviditet bildas ofta ett hudöverskott som inte går att träna bort, då huden har svårt att dra ihop sig. Detta i kombination med en försvagad bukmuskulatur kan leda till sämre hållning, svårighet vid val av kläder, irritation under hudveck och en buktande mage.

Liten och stor bukplastik
Man gör skillnad på liten och stor bukplastik. Skillnaden ligger i om man endast är i behov av att strama till under naveln, vilket kallas för en liten bukplastik, eller om man har ett större överskott även ovanför naveln och då gör man en stor bukplastik där naveln flyttas.

Placering av snitten

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar och önskemål. Under konsultationen får du veta vilken metod som är optimal för dig.

Vid minibukplastik görs endast ett tvärgående snitt under underklädeskanten. Vid T-plastik görs ett vertikal snitt i medellinjen upp till bröstbenet och ett snitt under underklädeskanten. Vid inverterad bukplastik görs snittet i bröstvecken.

Den vanligaste snittföringen är ett tvärgående snitt under underklädeskanten och ett snitt kring naveln. Ofta försvinner det gamla hålet efter naveln när man sträcker bukhuden, men vid begränsat hudöverskott hamnar det istället långt ned på buken som ett kortare vertikalt ärr. Det blir även ett ärr kring naveln eftersom navelstjälken tas ut genom ett nytt hål i huden efter att huden sträckts.

Längden på det tvärgående snittet beror av hur stort hudöverskottet är, i synnerhet hudöverskottet på sidorna och baksidan.

Ta på dina favoritunderkläder på operationsdagen så att vi kan anpassa oss efter dessa.

Operationen
Bukplastik med rektusdiastas utförs under narkos, vilket innebär att du sover under tiden, och operationen tar ca 2-3 timmar.

Före operationen

Innan en operation inom plastikkirurgi är det av yttersta vikt att de genomgått en konsultation med en av våra kirurger. Denna konsultationen kan vara online eller fysiskt beroende på dina möjligheter och önskemål. Konsultationen är för att diskutera igenom dina önskemål och förväntningar för att sedan tillsammans med Kirurgen komma överens om vägen till det bästa möjliga resultatet. För oss är det mycket viktigt att dina förväntningar stämmer överens med vad vår Kirurg tror är möjligt att åstadkomma kirurgiskt.

Vid en bukplastik med rektusdiastas är det av vikt att du har nått den målvikten som du önskar hålla.

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:

  • Vilken aspekt av magen vill du förändra i första hand?
  • Är baksidan viktig eller nöjer du dig med att åtgärda framsidan?
  • Vill du förbättra andra saker än buken?
  • Var vill du att snitten placeras?
  • Hur tänker du kring ärr?
  • Hur är din hudtyp, tjock eller tunn, stark eller svag, spänstig och fjädrar tillbaka eller mer statisk och oelastisk? Har du sträckmärken i huden?
  • Är dina behov funktionella, estetiska eller båda?

Efter konsultationen är det viktigt med att vi får in följande information från dig:

  • Hälsodeklaration
  • Blodtryck
  • Provtagning

När detta är genomfört kan vi ge dig en fastställd operationstid. Inför operationen är det viktigt att du är ordentligt utvilad och att du läst igenom den skriftliga informationen som vi skickat via mail eller post. Denna informationen innehåller allt som du måste förbereda inför operationen (om du ej mottagit denna informationen är det viktigt att du kontaktar oss snarast).

Du kommer att komma till mottagningen ca 1-2 timmar innan din operation, detta för att vi skall hinna förbereda dig och att du skall kunna prata med både Kirurgen och Narkosläkaren för att du skall känna dig trygg och säker i samband med din operation.

En bukplastik med rektusdiastas tar mellan 2-3 timmar beroende omfattning av operationen

Efter operationen stannar du på vårt uppvak fram till nästa morgon och är redo att lämna kliniken mellan 08.00-09.00 på morgonen. Den första natten kommer du inte mobilisera dig uppegående (detta för att bidra till bästa möjliga resultat). Under operationen sätter man dränage, dessa dränage är för att leda bort sårvätska. Dränagen dras antingen innan du går hem eller på din vårdcentral några dagar efter operationen.

Omständigheter som utgör skäl eller hinder för bukplastik, d v s en kontraindikation, kan vara diabetes, ökad risk för blodpropp, tidigare öppen bukkirurgi med tvärsnittsärr och en planerad graviditet.
Efter operationen

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.

Efter operationen är det viktigt att du inte blir helt sängliggande, utan att du rör på dig utan att anstränga dig eller bli svettig. Under första dygnet är det viktigt att du har ett framåtlutat läge vid uppegående och sängläge för att avlasta buken och inte sträcka operationsärret.

För att undvika blodansamling sätts två dränage in under operationen, och dessa avlägsnas oftast innan du åker hem. Ibland kan det vara  nödvändigt att behålla dränagen ytterligare en tid och då avlägsnas dessa antingen på din vårdcentral eller på kliniken.

Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Då behöver du inte ha kompressionsplagget på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.

Den första tiden efter operationen är det normalt att du känner tryck över magen och att det därför kan kännas svårare att andas djupt. Magen och underlivet känns svullna, spända och ömma. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Maximal svullnad brukar vara kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.

Du får promenera redan dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra ansträngande aktiviteter. Du får inte dammsuga, kratta, sopa eller liknande under den första månaden – det ökar svullnaden och kan också leda till blödningar och trycket inne i buken då ökar och bukväggen kan ta skada. Det blir också friktion mellan din fettvävnad och bukväggen vilket leder till ökad produktion av sårvätska. Sårvätskan töjer då ut huden och kan behöva tappas ut. Svettning och skav mot dina tejpade sår kan också störa sårläkningen och därmed påverka dina ärr negativt.

En bra tumregel är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden men att motionera dagligen med promenader. Du ska stå rak och inte huka dig framåt vilket bara leder till ryggbesvär. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Även om du fortfarande skulle känna obehag är det då fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.

Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig.

Efter en bukplastik är det viktigt med ett jämnt och hårt tryck över det behandlade området vilket uppnås med kompressionsplagg. För optimalt resultat skall kompressionsplagget sitta på dygnet runt i tre månader. Du behöver byta ut det mot en mindre storlek efter någon vecka när svullnaden minskat. Kontrollera alltid att huden ligger slätt under kompressionsplagget och att det inte veckar sig eftersom du kan utveckla permanenta veck i huden av detta. Stå och gå så mycket du kan, undvik att sitta, då sitter kompressionsplagget sämre och det veckar sig. Om du inte får kompressionsplagget att sitta jämnt utan att vecka sig när du står upp ska du byta plagg.

Ärr och eventuella komplikationer
Det finns alltid en risk för blödningar och infektioner efter en operation. Vid en större operation finns det även en liten risk för blodpropp det kan därför hända att du får blodförtunnande efter för att minska den risken.

Vid en stor bukplastik blir ärret som ligger i bikinilinjen längre, samt att det tillkommer ett ärr vid naveln då den flyttats. Hur ärren läker är individuellt och till en början är de röda, men de brukar blekna under det första året.  Rekommendationen är att inte sola ärren under första året.

Cookies

Nödvändiga Cookies
Alltid på

Dessa cookies är nödvändiga för att våra tjänster ska fungera, och går inte att stänga av. Det rör sig bl.a. om cookies som sparar dina val, din varukorg när du handlar eller annan data som behöver sparas mellan sidladdningar. Inga personuppgifter sparas.

Prestandacookies

Dessa cookies gör att vi kan mäta trafik och räkna besökare och få information om hur besökare använder vår webbplats. All information som samlas in genom dessa cookies är anonym. Om du inte tillåter dessa cookies fungerar inte tjänsten som det är tänkt.

cookies